paultclark.com

Here are some test questions for Solaris 8 administrator certification:
Questions 001 - 100
Questions 101 - 200
Questions 201 - 300
Questions 301 - 400
Questions 401 - 500
Questions 501 - 515


Question 301) The reason why Solaris is distributive is that 

a use of resources across network
b distribution of computers on network
c more than on person can access one file at the same time

Ans: a


Question 302) Which 2 commands or utilities can be used to display a list of active process?

a prstat
b sdtprocess
c ps -al
d proc

Ans: a,b


Question 303) What should I modify if I would like to change the password aging period?

a /etc/shadow
b /etc/password
c /etc/default/passwd
d /etc/inetinit

Ans: c


Question 304) What command allows you to log into remote systems, including non-UNIX systems?

a rlogin
b telnet 
c remote

Ans:b 


Question 305) What is minimum file system required other than /root

a /etc
b /export/home
c /usr
d /user

Ans: c


Question 306) What is the ftp command used for?

a send files to a remote system 
b get files from a remote system. 
c transfer files using ASCII, binary, DOS, or UNIX format 
d All the above

Ans: d


Question 307) The /etc/cron.d/cron.deny file exists, but not the /etc/cron.d/cron.allow file Which of the following statements is true regarding access to the cron capability? 

a Without a cron.allow file, no one, including root, is allowed to create,edit, or delete crontab files.
b Without a cron.allow file, only root is allowed to create, edit, or delete crontab files.
c Any user account not listed in the cron.deny file can create, edit, or delete crontab files.
d Any user account listed in the cron.deny file cannot create, edit, or delete crontab files.

Ans: c,d


Question 308) Questionuick install installs which cluster of packages ?

a core
b entire OS
c developer's package
d end-users' package

Ans: c


Question 309) What #rsh machinename does ?

a create a remote shell on local machine
b log user into a remote shell
c log user into the remote machine
d run a command on the remote machine, then exit

Ans: c


Question 310) What command identifies who is logged in on the network?

a rusers 
b whoami 
c rlog

Ans: a


Question 311) You are aware of a scheduled power outage Which 3 commands protect your computer against power outage?

a shutdown -i 0 -g 300 -y
b shutdown -i 1 -g 300 -y
c shutdown -i 5 -g 300 -y

Ans a,b,c


Question 312) The entry "SULOG=/var/adm/sulog" to enable logging of su usage is added to which of the following files?

a /dev/console
b /etc/passwd
c /etc/default/login
d /etc/default/su
e /var/adm/loginlog

Ans: d


Question 313) What is the ping command used for?

a to determine if the named host is up and running 
b to determine if the pong is working. 
c to determine if a user is logged into a specific workstation.

Ans: a


Question 314) the command used to check the accuracy of package installation

a pkginfo
b shpkg
c testpkg
d showrev -p

Ans: a


Question 315) What command displays the status of various network-related data structures?

a status
b netstat 
c rstat

Ans: b


Question 316) What is the task of the compress command?

a Used to combine two files into one
b Used to compress files. 
c Used to combine two or more files into one

Ans: b


Question 317) What is the result of the following command? 
setfacl -s urw-,gr--,or--file1

a Access mode 644 is added to the existing ACLs for file1.
b Access mode 644 is deleted from the existing ACLs for file1.
c Access mode 644 replaces the existing ACLs for file1.
d Access mode 622 is added to the existing ACLs for file1.
e Access mode 622 replaces the existing ACLs for file1.

Ans: c


Question 318) What can verify the accuracy and integrity of a software package?

a pkgchk
b pkgchk -l
c pkginfo -l
d pkginfo -v

Ans: a


Question 319) What is the uuencode command used for?

a Create an ACSII-encoded representation of the binary file 
b Create a file with a password protection. 
c Create a directory with password protection.

Ans: a


Question 320) Which file contains the characteristics definition of printers stored?
a /usr/share/lib/terminfo
b /usr/share/lib/termcap
c /usr/share/lib/printer
d /etc/default/printer

Ans: a


Question 321) Which commands can be used to install a package from CD-ROM? 

a admintool with Source Media set to CD with Volume Management 
b pkgadd -d /cdrom/cdrom0
c admintool with Source Media set to CD without Volume Management
d pkgadd -s /cdrom/cdrom0

Ans: a,b,c


Question 322) What command is used to send mail from the command line?

a mailx 
b sendmail 
c xmail

Ans: a


Question 323) Shell is 

a interpreter and trAns:lator
b carry out user requests.
c act as a programming language only

Ans: a


Question 324) What database consists of a series of files that describe control sequnces?

a termcon
b terminfo 
c datainfo

Ans: b


Question 325) Every printer definition must contain two things. What are they?

a printer type , printer name
b printer type , location 
c content type , printer type 

Ans: c


Question 326) What is the name of the print service scheduler?

a prtsched
b printsched 
c lpsched 

Ans: c


Question 327) In which order Bourne shell execute during login ?

a /etc/default/profile, $HOME/.profile
b $HOME/.profile, $HOME/.login
c /etc/profile, $HOME/.profile
d /etc/profile, $HOME/.login

Ans: c


Question 328) The Solaris supports what type of printing environment?

a homogenous
b heterogeneous 
c hetero

Ans: b


Question 329) Which of the following files are used to control access to the at command?

a /usr/lib/cron/at.allow
b /etc/cron/at.allow
c /var/spool/cron/atjobs/at.allow
d /var/spool/cron/atjobs/at.deny

Ans: a


Question 330) Which command shows the users that have logged off the system?

a who
b last
c whodo
d id

Ans: b


Question 331) What is the lp command used for?

a to print ASCII or text files .
b to set up a line printer. 
c to switch default printers.

Ans: a


Question 332) Which of the following types of file systems can be checked using the fsck command? 

a S5
b UFS
c TMPFS
d HSFS

Ans: a,b,d


Question 333) lpstat -d meAns: 

a delete a printing request
b show default printer
c print a file
d show printing requests on destination printer

Ans: b


Question 334) What's the meaning of the command chmod 4750 filename ?

a set UID
b set GID
c set stick bit
d unset UID

Ans: a


Question 335) What command is used to diplay the print queue?

a lpstat 
b lpqueue 
c lprint

Ans: a


Question 336) What command to boot from cdrom

a boot cdrom from prompt
b boot cdrom from o.k prompt

Ans: b


Question 337) What command is used to cancel a specific printer request waiting in the queue?

a cancel 
b stop 
c halt

Ans: a


Question 338) After reading and quitting from mail, the mail file is saved in 

a mbox
b inbox
c .mailx

Ans: a


Question 339) A (blank) is a named group of printers created with the lpadmin command?

a group 
b set 
c class

Ans: c


Question 340) A user logs into a system running the Solaris 8 Operating Environment using the telnet command The user has been assigned a bourne shell (sh) and home /home/user/ directory. All of the following files exist with appropriate ownership and permissions. Which 2 files 
are used to initialize this user's session?

a /etc/profile
b /home/user/.profile

Ans a,b


Question 341) What is the lpmove command used for?

a To move selected print request from one printer to another. 
b To move printers from one queue to another. 
c To form feed the line printer.

Ans: a


Question 342) Which command enables you to list, but not retrieve the contents of a tape archive copied to the default tape device /dev/rmt/0?

a tar tf /dev/rmt/0
b tar cf /dev/rmt/0
c tar xf /dev/rmt/0


Question 343) What command searches the specified directory hierarchy for files that match the search criteria?

a where 
b find 
c search

Ans: b


Question 344) Which command shows the last reboot time?

a boot -t
b who -r (I think This is Correct) 
c uptime
d who -b


Question 345) What does the ps command do?

a list post script printers. 
b list the processes currently running on the system. 
c list all available printers.

Ans: b


Question 346) What is the task of the at command?

a execute a command or script at a specific workstation. 
b execute a command or script at the server. 
c execute a command or script at a specified time

Ans: c


Question 347) What command copies files between hosts ?

a rcp
b rsh
c ftp
d telnet

Ans: a,c


Question 348) Enables more than one process or application to be used at a time

A Multiuser
B Multitasking
C Distributed Processing.
D Timesharing

Ans: b 


Question 349) The option used to duplicate user id

a -d
b -i
c -u
d -o
e -id

Ans: d


Question 350) What command can display default boot device?

a devaliase
b printenv
c probe-scsi
d default

Ans: b 


Question 351) Which command is used to build a new file system on the raw special device at c0t3d0s5?

a newfs /dev/rdsk/c0t3d0s5
b mkfs /dev/dsk/c0t3d0s5
c newfs c0t3d0s5

Ans: a


Question 352) Which files you can use to add mail aliases ?

a ~/. mailrc
b /etc/mail
c /etc/aliases
d ~/.aliases

Ans: a,c 


Question 353) Which command is boot from CD-ROM

a the command boot cdrom from BOOT EPROM prompt.
b the command boot cdrom from ok BOOT EPROM prompt.
c boot d(0,6,2) 
d the command boot disk from BOOT EPROM prompt.

Ans: b,c 


Question 354) Which command can print an e-mail to a printer ?

a ? lp
b ? number lp
c ? 1lp
d ? number | lp

Ans: a,c


Question 355) Root console pluto Fri DEC 15 1024 C 1050 (0026) 
Which command can display the information?

a Who
b Last
c dmesg
d finger

Ans: b 


Question 356) Which of the following commands either display or can use logical raw device names?

a format
b newfs
c fsck
d mount
e df

Ans: a,b,c


Question 357) What is the default NIS+ security level?

a 0
b 1
c 2
d 3

Ans: c


Question 358) Which change can let root remote login host.

a CONSOLE=
b #CONSOLE=/dev/console

Ans: B


Question 359) mount a large file enable file system

a mount /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home
b mount Co large /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home
c mount large /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home

Ans: a


Question 340) How to build a new ufs file system 

a newfs
b nwfs
c fsck

Ans a


Question 341) Type the command to display current default printer status.

a lp
b lpstat
c lp -o
d lp -l

Ans: b


Question 342) Type the command to delete printer queue

a reject
b cancel
c delete
d deny

Ans b


Question 343) You wan to change the services which are to be loaded by default which file you will edit

a /etc/mnttab
b /etc/initab
c /etc/system
d /etc/vfstab

Ans: d


Question 344) Where to change umask value for c-shell

a .profile
b login
c .login

Ans: c


Question 345) Which option of useradd allows duplication of UIDs?

a -d
b -o 
c -r
d -D
e useradd doesn't support duplication of UIDs

Ans b


Question 346) Which of the following controls the root login policy ?

a /etc/default/su
b /etc/default/login

Ans: a


Question 347) The three main parts of the SunOS are 

a memory, swap space and file system 
b kernel, daemons and shell 
c file structure, virtual memory and kernel 
d kernel, shell and file structure 
e swap space, daemons and shell 

Ans: d

Question 348) The following sets a permanent customized device alias at the OBP
OK ******* bootdisk2 /pci@1f,0/pci@1,1/ide@3/dsk@2,0
Which is the missing command?

a alias
b unalias
c nvalias
d ualias

Ans: c


Question 349) The core functions of the operating system do not include 

a the provision of graphical user interface to users 
b the management of devices and memory 
c the management of processes and daemons 
d the scheduling and execution of commands 

Ans: a 


Question 350) What is the default shell for the Solaris computing environment? 

a Bourne Shell
b Korn Shell
c C Shell
d Z Shell
e TC Shell
f BASH Shell. 

Ans: a,b,c,d,e,f 


Question 351) Does any one know the custom installation parameters in Sol 8 installation.Choose 3? choices

a 64 bit support
b software cluster group
c user disk quota
d File system configuration

Ans: a,b,d


Question 352) Which system is installed automatically while Solaris is being installed ?

a core
b entire system
c development
d end-user

Ans: a


Question 353) Which file is command to both Bourne and Korn shell ?

a .profile
b .cshrc
c .login

Ans: a


Question 354) The directory which contains executable commands, system administration utilities and library routines is 

a /
b /usr 
c /etc
d /home

Ans: b


Question 355) The directory that contains genunix (the kernel) is 

a /kernal 
b /etc
c /usr
d /var

Ans: a


Question 356) The directory that contains passwd file is

a /etc
b /passwd
c /shadow

Ans: a


Question 357) The directory that contains unbundled and third party software applications is 

a /home/export
b /var
c /opt
d /etc

Ans: c


Question 358) The directory that contains users' home directory is 

a /export/home
b /usr
c /var
d /opt

Ans: a


Question 359) The following items are the advantages of NIS+ has over NIS except 

a Storage of machine names and addresses 
b Secure data access 
c Hierarchical and decentralized network administration 
d Very large name space administration 
e Internet host lookups 
f Access to resources across domains 
g Incremental updates 

Ans: a,e 


Question 340) What are the valid Sun System Configurations 

a Mainframe systems 
b Client 
c Sun Micro systems 
d SPARC systems 
e Standalone
f Servers 

Ans: b,e,f


Question 341) The core software configuration cluster contains 

a compilers and debugger 
b extended hardware support for OEM components 
c drivers required to run OpenWindows and CDE 
d Openwindows and CDE 
e compiler tools and man pages 

Ans: c


Question 342) The Developer software configuration cluster contains 

a compilers and debugger 
b extended hardware support for OEM components 
c drivers required to run OpenWindows and CDE 
d Openwindows and CDE 
e compiler tools and man pages 

Ans: c,d,e


Question 343) Which of the following commands can be used to move a print request to the top of a printer queue? 

a lp -H immediate file1
b lpadmin -t file1 
c lp -d laser1 -q 0 file1
d lp -d laser1 -H immediate file1

Ans:a,c,d


Question 344) How to use find to find a file under /usr directory and print its absolute path ?

a find /usr -name filename -print
b find /usr -name filename

Ans: a


Question 345) Write down a single command (including the full path) and its options that will change the system runlevel to 0 after a grace period of 5 minutes and will send the message "**System is going down in 5 minutes**" to all active users of the system. 

a #shutdown -i 0 g 300 "**System is going down in 5 minutes**" 
b #shutdown -v 0 g 300 "**System is going down in 5 minutes**" 
c #shutdown -m "**System is going down in 5 minutes**" -i 0 g 300

Ans: a


Question 346) What is the OK prompt command to find out the machine model, presence of keyboard, ROM revision, memory, serial number, ethernet address and host ID?

a printenv 
b banner 
c env 
d uname -x

Ans: b


Question 347) Which command is used to retrieve additional information about a command at OK prompt? 

a help 
b man 
c info 
d seek 
e question 

Ans: a


Question 348) What in the name of the directory where the Kernel device information file path_to_inst is found?

a /etc
b /opt
c /root
d /var

Ans: a


Question 349) Which PROM command shows the default boot device?

a echo
b nvalias
c devalias
d printenv

Ans: d


Question 350) What command is used at OK prompt to show the aliases? 

a echo alias 
b showalias 
c alias -a 
d displayalias 
e devalias 

Ans: e


Question 351) Siva wants to backup his home directory Monday-Friday,
which cron job will do this ?

a 0 4 * * 2-6 tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
b 0 4 * * 1-5 tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
c 0 4 * 1-5 * tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
d 0 4 * 1-30 * tar cf /dev/rmt/0 /home/homer

Ans: b


Question 352) Write down the commands at OK prompt to (a find out whether the system will automatically boot to CDE/OpenWindow upon reboot 

a ok printenv auto-boot? 
b ok env auto-boot?
c ok test auto-boot?

Ans: a


Question 353) Set the corresponding environment variable such that the system will not automatically boot up into the login manager 

a ok setenv auto-boot? false 
b ok env auto-boot? false
c ok set auto-boot? false

Ans: a


Question 354) Make the previous change persists

a ok default
b ok reset 
c ok orginall-conf

Ans: b 


Question 355) Which commands in vi place you in insert mode from command mode? 

a i
b a
c A
d cw
e D
f G

Ans: a,b,c,d 


Question 356) Write down the command to boot a SPARC machine into Single user mode with a CDROM 

a ok boot cdrom -s
b ok boot cdrom -i
c ok boot cdrom

Ans: a


Question 357) Softwares distributed as packages on a Solaris 2.x system should contain 

a the readmetxt file 
b files describing that particular package 
c the actual files to be installed 
d scripts that should be run before and after installation 
e scripts that should be run during removal 

Ans: b,c,d,e


Question 358) Which of the following commands will display all packages 

a pkginfo 
b shpkg 
c showpkg
d sh package 

Ans: a


Question 359) What does /dev/dsk/c0t3d0s6 identify?

a The logical raw device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
b The logical block device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
c The physical raw device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
d The physical block device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6

Ans: b


Question 360) cp a b report, What does report mean?

a a file
b an option
c a directory
d a user name

Ans: c


Question 361) Which of the following commands are wrong 

a pkgrm -d package_name 
b pkgrm package_name 
c pkgrm -d package_path package_name 
d pkgadd -d package_path package_name 
e pkgchk -d package path 

Ans: a,c,e


Question 362) What is the file (giving its full path) that is modified by pkgadd and pkgrm and contains the listing of all packages installed on a system? 

a /var/sadm/spool/contents
b /var/sadm/install/contents 
c /var/adm/spool

Ans: b


Question 363) The package command information could be obtained from 

a package_path/package_name/pkgmap 
b package_path/package_name/pkgcom 
c package_path/package_name/info 
d package_path/package_name/commands 
e package_path/package_name/script 
f package_path/package_name/pkgscript 

Ans: a


Question 364) What is the correct format of crontab file ?

a time, date, command
b time, owner, command

Ans: a


Question 365) What is the spooling directory used when the following command is issued 
# pkgadd -d package_path -s spool package_name 

a /var/spool/pkg 
b /var/sadm
c /var/spool/dir

Ans: a


Question 366) Packages can be removed from the spooling directory with which command below 

a pkgadd -r spooling_path package_name 
b pkgrm -s spooling_path package_name 
c pkgrm -s package_name 
d pkgrm -r package_name 

Ans: b


Question 367) When does this job remove all core files ?
0 2 3 * 1 find /-name core -exec rm { }

a runs Monday at 200 am
b runs Sunday at 200am
c runs Monday at two minutes after midnight
d runs Sunday at two minutes after midnight

Ans: a


Question 368) Which of the following directories store the historical information about the patches installed in a system 

a /etc/sadm/patches 
b /opt/patch/log 
c /var/sadm/patch 
d /var/sadm/install 
e /etc/install/patch 

Ans: c


Question 367) Under which dir you can find the path_to_instance file

a /usr
b /root
c /etc
d /var

Ans: c


Question 368) Which is initialization file for Bourne shell

a .profile
b profile
c login

Ans: b


Question 369) When you log into C-shell which file is read

a .login
b local.login
c profile

Ans: c


Question 370) Which of the following commands can be used to display tha patches information 

a patchadd -d 
b patchadd -p 
c patchadd -i 
d patchrm -i 
e patchinfo 
f showrev -p 

Ans: b,f


Question 371) Consider the following
# cp /etc/rc2.d/S22mylp /etc/rc2.d/.S22mylp.orig

a There is a problem, because init will execute both run control files at startup.
b There is a problem, because init will get confused and fail to run at startup.
c This is not a problem, because S22mylp and .S22mylp.orig will cancel each other out when init executes both files at startup.
d This is not a problem, because .S22mylp.orig will not be executed by init at all at startup.

Ans: d


Question 372) What if the /var/sadm/patch directory is tempered 

a the patches added to a system may not function properly 
b the system will crash more frequently 
c the patches cannot be uninstalled 
d it will not affect the system at all 

Ans: c


Question 373) Which of the following cannot be configured through admintool 

a users 
b groups 
c hosts 
d printers 
e parallel ports 
f serial ports 
g software 

Ans: e


Question 374) Which is the preferred method to temporarily prevent a user account from being used?

a Delete the user account and all files in the home directory of the user account
b Lock the account using admintool
c Modify the user account .profile to change the user environment
d Use admintool to change the UID and GID associated with the user account

Ans: b


Question 375) A patch obtained from Sun Microsystems can be installed using which of the following commands? 

a pkgadd -patch 107588-01
b patchadd 107588-01
c patchadd /var/spool/patch/107588-01
d patch SUNWaccu 107588-01

Ans: b,d 


Question 376) Which is the directory that stores all the default hidden initialization file in the users' home directories when they were first created 

a /etc/default/login 
b /etc/default/ 
c /etc/skel/ 
d /etc/profile/ 
e /etc/home/ 
f /etc/.login/ 

Ans: c 


Question 377) What is the difference between at and crontab ?

a crontab jobs scheduled to run once, at jobs scheduled to run many times
b crontab is the scheduler, at executes the commands
c at is the scheduler, crontab executes the commands
d crontab jobs are scheduled to run many times, at jobs are scheduled to run once

Ans: d


Question 378) Which command should be used to extract the file install.log from the backp.tar file which is in tar format?

a tar cvf backup.tar install.log
b tar xvf backup.tar install.log
c tar evf backup.tar install.log

Ans: b


Question 379) Which of the following situations will allow a user account to execute admintool? 

a The account is a member of the sysadmin group.
b The account is root.
c The account is logged in at the console
d The account is a member of the sys group.
e The account is a member of the adm group.

Ans: a,b


Question 380) How to use rcp ?

a rcp file remote_host /tmp
b rcp
c rcp remote_host file /tmp
d rcp file remote_host/tmp

Ans: d


Question 381) Which of the following are valid fields in /etc/passwd? 

a encrypted password 
b user ID 
c loginID 
d primary groupID 
e default shell 
f secondary groupID 
g password aging 

Ans: b,c,d,e


Question 382) Why environment variables are defined in .login ?

a Since environment are inherited from .login
b Since .login is executed when each shell is started

Ans: a


Question 383) What is the file that defines the default fields of /etc/shadow eg. the period of which a user must change his/her password and the minimum period that the user must change his/her password This file also specifies the minimum password length? 

a /etc/default/passwd 
b /etc/default/shadow 
c /etc/default/useradd 
d /etc/default/login 
e /etc/default/skel 

Ans: a


Question 384) What are the initialization files if a user uses C shell 

a /etc/profile 
b /etc/profile 
c /etc/login 
d /etc/skel/local.cshrc 

Ans: c 


Question 385) Which of the following are serial devices?

a CPU
b memory
c terminal 
d printer 

Ans: c,d


Question 386) What is the impact of DTSOURCEPROFILE=true in the .dtprofile of a user account that uses the C shell as the login shell?

a None-only accounts that use the Bourne and Korn shells as login shells are affected
b The .profile file in the home directory of the user account is sourced
c The .login file in the home directory of the user account is sourced
d The .cshrc file in the home directory of the user account is sourced

Ans: c


Question 387) Which of the following command gives read and write permission to the owner of a new file, read permission to group, and no permissions to others or gives all permissions to the owner of a new directory, read and execute permissions to group, and no permissions to others 

a umask 022 
b umask 027 
c umask 755 
d umask 644 
e umask 750 

Ans: b


Question 388) Determine the option of the setfacl command that is used to replace the entire ACL with the new ACL 

a -m 
b -s 
c -d 
d -r 
e -c 

Ans: b


Question 389) What is the usage of an inode?

a stores the file type
b stores the file size
c stores the content of the file or directory
d None of above

Ans: a , b


Question 390) Which slice of a hardisk in unix file system represents the entire disk by definition 

a 0 
b 1 
c 2 
d 3 
e 4 

Ans: c


Question 391) The command used to mount an ISO format CDROM

a mount
b mount -F ISO -r /dev
c mount -f ISO CDROM
d mount -F ISO CDROM -r /dev

Ans: b


Question 392) Which of the following command report on all mounted file systems and include the number of files 

a quot -af 
b quot -mn 
c quot -an 
d quot -mf 

Ans: a


Question 393) What is the access mode of a file created with the umask set to 123?

a 321
b #NAME?
c 345
d rw-r--r--

Ans: d


Question 394) Which of the following directory contains executable commands, system administration utilities,and library routines 

a /root 
b /sbin 
c /usr 
d /lib 
e /opt 
f /bin 

Ans: c


Question 395) Which Solaris utility is used to partition a hardisk ? 

a fdisk 
b format 
c newfs 
d makefs 
e fsck 

Ans: b 


Question 396) Which command show all mounted file systems ?

a mount
b mountall
c umount
d umountall

Ans: a


Question 397) What is the main advantage of using a striped virtual file system compared to concatenated virtual file system? 

a We can create a volume that is larger than one disk 
b We can use more than one slice in a single file system 
c We can increase the size of a file system while it is in use 
d We can increase the file system Input/Output performance 
e We can have special data compression algorithms that increase the storage capacity 

Ans: d


Question 398) A user logs into a system running Solaris 8 OE using the telnet command The user has been assigned a Korn Shell (Ksh) and home /home/user1 directory. The following files are executed on login by user1.

a /home/user1/.kshrc
b /etc/profile
c /home/user1/.profile
In which order are they executed?

Ans: b,c,a


Question 399) Which of the following commands may be used to perform remote backup with crontab ? 

a rlogin 
b rsh 
c ssh 
d ksh 
e telnet 

Ans: b

Question 400) You want to print three copies of a file, how do you do this ?

a lp -3 file
b lp -n 3 file
c lp.....

Ans: b