paultclark.com

Here are some test questions for Solaris 8 administrator certification:
Questions 001 - 100
Questions 101 - 200
Questions 201 - 300
Questions 301 - 400
Questions 401 - 500
Questions 501 - 515


Question 201) What is the contents in /etc/skel ?

a template of shell scripts.
b default login scripts.
c kernel system files.
d host's name information.

Ans: a


Question 202) Which 2 commands should be used to acquire online information about the /etc/vfstab file?

a man -s4 vfstab
b man vfstab
c man vfstab(5) 
d man /etc/vfstab

Ans a,c


Question 203) What is the command to display the file system information in Kbytes? 

a ls -l
b df -k 
c df -l

Ans: b


Question 204) Which of the following commands can be used to create a UFS file system?

a mkfs
b mkfs -F ufs
c mkfs_ufs
d newfs

Ans: a,b,c,d


Question 205) What does the term CURRENT DIRECTORY refer to? 

a The directory in which you are currently working.
b The hierarchy of files and directories.
c parent directory.

Ans: a


Question 206) You want to prevent the password for the guest account from being changed frequently. Which field of the Admintool Modify User window do you use?

a Password
b Min Change
c Max Change
d Max Inactive

Ans: b


Question 207) Which ls command option would you use to verify the owner of a file? 

a -l 
b -a
c -s

Ans: a


Question 207) Under format menu which command is used to find the current label 

a partition
b print
c label
d current

Ans: c


Question 208) Which of the following can be used to specify the printer to be used?

a The LPDEST shell variable 
b The lpadmin command
c The lp command
d The PRINTER shell variable

Ans: a,b,c,d


Question 209) Which of the following can be used to remove multiple patches?

a patchrm -M /var/spool/patch 104567-03 106583-10 103276-04
b Use patchrm to remove each patch separately
c patchrm -M /var/spool/patch patchlist

Ans: b


Question 210) What is the pwd command used for?

a To display your default printer.
b To display your parent directory.
c To display your current directory. 

Ans: c


Question 211) A tree of directories and files is called 

a a file system
b a cluster
c a hard drive

Ans: a


Question 212) What does one period (.) represent.

a The current parent directory.
b The current working directory. 
c The current sub-directory.

Ans: b


Question 213) What does the -a option do in the ls command

a list files in long format
b list hidden files 
c This is not a valid option for the ls command

Ans: b


Question 214) What command displays the NVRAM parameters?

a setenv
b env
c printenv

Ans: c


Question 215) What command changes the NVRAM parameters?

a setenv
b env
c chmodenv

Ans: a


Question 216) What does the -r option do in the rm command

a removes all empty sub-directories.
b removes a directory that is not empty. 
c removes all files.

Ans: b


Question 217) Which command are legal ?

a ls filename -l
b head -10
c head -20 /dev/filename
d mv -i *

Ans: c


Question 218) What does the cat command do?

a Gives a listing of all files in a directory.
b Displays short files.
c Displays your current working directory. 

Ans: b


Question 219) Which 2 commands or utilities can be used to display a list of active process?

a prstat
b ps
c sdtprocess
d ps -a

Ans a,c


Question 220) How is the error message processed if the print daemon encounter a problem when a user sends a file to the printer ?

a display the message on the console or mail the message to administrator.
b display the message on the console and mail the message to the user sending the job
c display the message on console only.
d mail the message to the user only.

Ans: c


Question 221) When receiving an encoded mail, how to read it ?

a nothing. Save it to a file will be readable automatically.
b save it to a file, then uncompress it.
c save to a file, then uudecode the file
d save to a file, then crypt the file

Ans: c


Question 222) Which function is not performed by /etc/group file ?

a assign secondary groups for users
b assign a name to primary groups
c provide a special group for super user privilege

Ans: b


Question 223) Which command(s) does not integrate incremental backup feature?

a Tar
b cpio
c ufsdump
d dd

Ans: a,b


Question 224) What does the more command do? 

a Displays the contents of a file to the screen more than once
b Displays the contents of a file
c Displays the contents of a file to the screen one screenful at a time

Ans: c


Question 225) To list current mounted file system.
a mountall
b mount
c umount
d umountall

Ans: b


Question 226) Which commands are correct ?

a ls /usr/local/bin -l
b pwd cd
c cd ..
d rm -i *

Ans: c,d


Question 227) What does the man command do?

a Displays the help viewer.
b Displays all processes that are active
c Accesses the on-line reference pages. 

Ans: c


Question 229) What does the head command do?

a Displays the header in a file
b Creates a header in a file
c Displays the first n lines of a file

Ans: c


Question 230) What does the tail command do?

a Displays the footnote in a file
b Displays the last n lines of a file
c Creates a footnote for a file

Ans: b


Question 240) Which command can delete /export/app/report directory in /export/app directory ?

a rm -r report
b rmdir report
c rm report
d rmdir /export/app/report

Ans: a


Question 241) Which command should be used to configure only those devices supported by the st drives?

a devfsadm -i 
b devfsadm -i st
c devices
d dev

Ans: b


Question 242) What does the touch command do?

a Creates new, empty files.
b Finds out if a file exist.
c Creates a new file

Ans: a


Question 243) What is the content of file /etc/nodename ?

a the domain name
b the machine host name
c the network name that the machine is connected to.
d the remote machine name

Ans: b


Question 244) Your current working directory contain ./ ../ .tst dir1/ file1 file2 file3 file4. Which command copies the .tst file into the dir1 directory?

a cp .tst / 
b cp .tst /../dir1
c cp .tst dir1/

Ans: c


Question 245) You enter the patchrm 108577-03 command, and it fails. Which of the following situations will cause the command to fail? 

a You are not logged in as root
b Patch 108577-03 is not installed on the system
c Patch 108577-04 is installed on the system
d The patch was installed using patchadd -d

Ans: a,b,c,d


Question 246) What does the semicolon allow you to do on the command line? 

a Enter multiple commands on a single command line
b Enter one command on multiple command lines. 
c Acts as a new line character.

Ans: a


Question 247) What does the asterisk represent?

a 1 or more characters
b Zero to more characters. 
c 2 or more characters.

Ans: b


Question 248) Sysadmin group can do

a They can remotely administer
b They can change printer configuration from command line
c They can add users from command line

Ans: a,b,c


Question 249) Which command produces this
root console Tue Oct 2 1024 - 1050 (0026) ?

a who
b last
c users
d whoami

Ans: b


Question 250) The option used with ls to list all hidden files

a -l
b -a
c -o
d -h

Ans: b


Question 251) # lpmove stock sparc meAns: 

a move all print requests from stock to sparc
b move all root printing requests from stock to sparc
c move printing request stock to printer sparc

Ans: a


Question 252) Which of the following commands will show the current run level?

a) boot -l
b) who -b
c) uptime
d) who -r

Ans: d 


Question 253) What does the Pipe (|) do?

a Takes the output of a command and logs it.
b Take the output of one command and displays it to the screen. 
c Takes the output of one command and passes it as the input into a following command 

Ans: c


Question 254) What are the 3 modes of operation in vi?

a Command mode, Insert mode, Entry mode
b Entry mode, Command mode, Replace mode 
c Command mode, Entry mode, Last-line mode 

Ans: c


Question 255) How do you create a new file using vi?

a new filename
b vi filename 
c touch

Ans: b


Question 256) Which statement is true about IP address ?

a It consists of digital number separated by dot.
b It consists of letters, slash, dash, not digital numbers.
c It is used for searching network resources.
d It is used for searching network machines.

Ans: a,d


Question 257) What is the primary job of the shell?

a A command interpreter. 
b The core of the operating system. 
c Interpreter between applications and the OS.

Ans: a


Question 258) Which of the following shows the access mode of a file that has the setgid enabled?

a srwxrwxrwx
b -rwsrwxrwx
c -rwxrwsrwx
d -rwxrwxrws
e -rwxrwxrwt

Ans: c


Question 259) How to get date information into day variable in Bourne shell ?

a day=`date`
b day='date'
c day="date"

Ans: a


Question 260) What are environmental variables?

a Variables exported to all shells. 
b Any variable 
c Variable available to the current shell.

Ans: a


Question 261) Which of the following can be added in the members list of the Admintool Add Group window? 

a UIDs that are less than 1,000
b The names of user accounts that are locked or have no password 
c UIDs that are 1,000 or greater 
d The names of user accounts used for system administration

Ans: b,d


Question 262) What is the env command used for?

a To display the current (local) variables and their values.
b To display all variables. 
c To display the current (exported environment variables and their value 

Ans: c


Question 263) What is a local variable?

a Variables exported to all shells.
b Variables known only in the current shell or window. 
c Variables defined in the .profile

Ans: b


Question 264) What is the command to search for files and their full paths?

a search
b find
c goto

Ans b


Question 265) What is the set command used for?

a Displays the current shells exported variables. 
b Displays the current shell's local variables. 
c Displays the users that are logged in.

Ans: b


Question 266) What is the echo command used for?

a Display text or variables. 
b Used to repeat a command more than once 
c Displays text twice

Ans: a


Question 267) Within the partition menu of the format command, which simple command should you type next in order to give a name to the current label definition for future retrieval?

a Label 
b disk
c type

Ans: a


Question 268) How to use on-line help ?

a help
b help login
c cat login
d man login

Ans: d


Question 269) What is the PATH variable used for?

a To determine the path to a command
b To determine the search order for the find command 
c To determine the search orders for commands that are executed 

Ans: c


Question 270) What does the which command display?

a The path name leading to a command 
b To determine the search order for commands that are executed 
c To determine the current shell in use

Ans: a


Question 271) What command displays your current search path?

a echo $PATH 
b show $PATH 
c $PATH

Ans: a


Question 272) What command is used to change file permissions?

a chmod 
b chperm 
c permission

Ans: a


Question 273) What command is used to display your current user mask setting?

a mask
b umask 
c showmask

Ans: b


Question 274) What does the r mean in the following file permission for the owner ?
-rw-r-----

a cannot read
b read only
c readable
d can execute

Ans: c


Question 275) What command is used to change group ownership on files and directories?

a chmod
b passwd 
c chgrp 

Ans: c


Question 276) What information is provided by the df command?

a Logical raw device of the file system partition
b Logical block device of the file system partition 
c Free blocks
d Number of files that can be created

Ans: b,c,d


Question 277) What is setuid?

a Changes a users Id
b Treats anyone with permission to run a program as if they are the program owner. 
c Lets anyone run a particular program.

Ans: b


Question 278) What is the command to display who is currently logged into the system?

a who 
b whoami 
c whoishere

Ans: a


Question 279) What does the last command display?

a login and logout information 
b The last n commands executed 
c The last n lines of a file

Ans: a


Question 280) What type are CDROM file ?

a pipe
b symbolic link
c character
d block

Ans: c


Question 281) What is the format of the password file??

a usernamecommentUIDGIDhome-dirlogin_shell
b usernamexUIDGIDcommenthome-dirlogin_shell 
c usernamexGIDUIDhome-dirlogin_shell

Ans: b


Question 282) Which file has login ID and other user information ?

a /etc/passwd
b /etc/hosts
c /etc/group

Ans: a


Question 283) Which 4 vi commands switch from command mode to edit mode?

a a
b i
c A
d cw

Ans: a,b,c,d 


Question 284) Which are valid printer port ?

a /dev/term/a
b /dev/term/b
c /dev/term/ttya
d /dev/dsk/c0t0d0s3

Ans: a,b


Question 285) What command is used to become a different user?

a change
b du 
c su 

Ans: c


Question 286) You are working from a text-based terminal. Which command should you use to change a user's primary group?

a chgrp
b groupmod
c chown

Ans: b


Question 287) What command is used to display your user ID, user name, group ID, and group name?

a id 
b gid 
c showname

Ans: a


Question 288) Which statement is true about the file /etc/hosts ?

a It gives the hosts' name and their IP addresses.
b Any user can modify it.
c It is created automatically when adding a new user.
d It is created automatically when installing system.

Ans: a,d


Question 289) What does the -(dash) option provide with the su command?

a allows the user to adopt the environment of the new user. 
b allows the user to log in as another user. 
c allows the user to log in as super user.

Ans: a


Question 290) When a user account is created, the .profile is copied from which file?

a /etc/skel/default.profile
b /etc/profile
c /etc/skel/local.profile
d /.profile

Ans: c


Question 291) What command is used to display the Administration Tool?

a admintool 
b admin 
c tool

Ans: a


Question 292) What command is used to create a users' group?

a addgroup
b groupadd 
c grpadd

Ans: b


Question 293) What command is used to add a user and create a users' home directory?

a useradd 
b adduser 
c addgroup


Ans: a


Question 294) What command allows a login session on a remote system?

a login
b rlogin 
c enter

Ans: b


Question 295) What command is used to execute a program on a remote system?

a rsh 
b rcp 
c rexecute

Ans: a


Question 296) How to identify default boot information

a banner
b printenv
c devalias

Ans: a


Question 297) How many lines head/tail will display by default ?

a 10 lines
b 5 lines
c 25 lines

Ans: a


Question 298) What command allows you to copy files or directories to and from another machine?

a rsh
b rcopy 
c rcp 

Ans: c


Question 299) What is the host.equiv file used for?

a to identify remote machines as trusted hosts. 
b to identify remote machines. 
c to identify remote hosts with the same OS.

Ans: a


Question 300) When the mount command is entered without any command line arguments, what happens? 

a All file systems in /etc/vfstab are mounted
b All mounted file systems are displayed
c All file systems in /etc/vfstab are displayed
d All file systems listed in /etc/mnttab are displayed

Ans: b,d