paultclark.com

Here are some test questions for Solaris 8 administrator certification:
Questions 001 - 100
Questions 101 - 200
Questions 201 - 300
Questions 301 - 400
Questions 401 - 500
Questions 501 - 515


Question 101) Which of the following commands display the logical device names of mounted
file systems? 

a df
b prtconf
c dmesg
d sysdef
e mount

Ans: d,e


Question 102) What is meant by the term "software configuration cluster"?

a logical collection of software package
b physical collection of software packages.
c The overall software configuration.

Ans: a


Question 103) Type the path for printer database

a /usr/share/lib/terminfo
b /usr/share/lib/termcap

Ans: a,b


Question 104) What's the meaning of the following command ? -
uuencode filetar.Z filetar.Z | mail -s "filetar.Z" user@machine

a compresses the file and mails it to the user.
c uncompresses the file and mails it to the user.
c encodes the file and mails it to the user.
d decodes the file and mails it to the user.

Ans: c


Question 105) What is the task of the operating system? 

a Provide a link between the kernel and system resources.
b Provide a link between the user and the system.
c Provide a link between system components and applications. 

Ans: b


Question 106) In Bourne shell how to set a path ?

a set PATH=/dir1/dir2/dir3
b set PATH=(dir1 dir2 dir3) 
c PATH=/dir1/dir2/dir3
d PATH=/dir1 /dir2 /dir3

Ans: c


Question 107) What are the 3 components of the operating system?

a kernel, shell and file system. 
b directories, sub-directories, files
c PROM, kernel, shell

Ans: a


Question 108) Which file shows the current mounted file systems

a /etc/vfstab
b /etc/mount
c /etc/mnttab
d /usr/mount

Ans: c


Question 109) Which hardware and software are needed to do a remote login and copy ?

a Ethernet
b NFS
c TCP/IP
d NIS+

Ans: a,c


Question 110) At which run level is Network File System (NFS) services typically started?

a 2
b 3
c 4
d 5

Ans: b


Question 111) What are the 3 shells that are available with the Solaris environment?

a Bourne, Korn, and c 
b Bourne, Korn, and Restricted 
c Korn, C, and Restricted 

Ans: a


Question 112) How do you find all the patches that have been applied to the package SUNWaudio? 

a showrev -l | grep SUNWaudio
b showrev -p | grep SUNWaudio
c showrev -a | grep SUNWaudio

Ans b 


Question 113) What is meant by the term "software configuration cluster"?

a logical collection of software package 
b physical collection of software packages. 
c The overall software configuration.

Ans: a


Question 114) Which option of the format menu displays vendor name?

a type
b analyze
c info
d inquiry

Ans: d

Question 115) Which print command is used in an e-mail ?

a ? lp
b ? | number lp
c ? | lp
d number | lp

Ans: c


Question 116) What is Multi-tasking?

a The ability to perform more than one task at a time 
b The ability for more than one user to log in at a time 
c The ability to run more than one operating system at a time 

Ans: a


Question 117) Which of the following commands can be used to list the amount of disk space used by a file system?

a du
b df
c quot

Ans: b


Question 118) Which of the following files can the line "CONSOLE=/dev/console" be included in to increase system security? 

a /dev/console
b /etc/passwd
c /etc/default/login
d /etc/default/su
e /var/adm/loginlog

Ans: c,d


Question 119) What is a Client?

a An entity the requires service from another host. 
b An entity that provides service to another host . 
c A workstation does not need the support of any other computer system. 

Ans: a


Question 120) Which of the following is not a valid /etc/hosts entry?

a 10.21.2.258 jupiter
b 232.85.129.1 saturn
c 193.85.129.2 venus
d 255.85.129.4 mars
e 50.0.0.7 mercury

Ans: a


Question 121) What is the option to mount with nolarge files 

a - no largefiles
b -o no largefiles
c o no largefiles
d -o no

Ans: b


Question 122) What is a Server?

a An entity the requires service from another host.
b An entity that provides service to another host. 
c A workstation does not need the support of any other computer system. 

Ans: b


Question 123) During system initialization, which file causes the init process to call the /sbin/rc2/ script?

a /etc/system
b /etc/vfstab
c /etc/initab

Ans c


Question 124) From the OBP prompt, which command can be used to create a customized device alias, which survives power cycling the machine?

a alias
b nvalias
c unalias

Ans b


Question 125) The boot server is used to boot what kind of terminal ?

a dumb terminal
b diskless
c dataless
d standalone

Ans: b


Question 126) What information is provided on all process listings generated by the ps command?

a Program or command name
b Parent process ID
c Process ID
d Associated terminal device

Ans: a,c,d


Question 127) What is a Standalone system? 

a An entity the requires service from another host. 
b An entity that provides service to another host. 
c A workstation does not need the support of any other computer system

Ans: c


Question 128) What is the Kernel?

a The core of the Solaris computing environment. 
b The interface between the user and the operating system. 
c A hierachy of directories, subdirectories, and files. 

Ans: a


Question 129) A process has caused the system to freeze What should you do next?

a Attempt to reboot with Ctrl+alt+del
b Try to login in remotely and stop the process that is locking up the system. 
c Run the kill command locally with a killall command
d Hold down the stop and a keys simultaneously.
e None of the above

Ans: b


Question 130) What installation option is not available in Intel installation

a Devolper
b core
c Entire Distribution + OEM support

Ans c


Question 131) When using admintool to create a user account, which of the following can be specified? 

a Username
b User ID (UId
c Group ID (GId
d User's phone number 
e Secondary groups 

Ans: a,b,c,d,e


Question 132) Which file system is for unbundle third-part software package ?

a /etc
b /usr
c /opt
d /(root) 

Ans: c


Question 133) In Bourne shell, how to set values to PATH ?

a PATH=dir1dir2dir3
b PATH="dir1 dir2 dir3"
c set PATH=(dir1 dir2 dir3) 

Ans: a


Question 134) What is a File Server?

a A machine that makes its local printer available to other machines on the metwork.
b A machine that shares its disk storage and files with other machines on the network. 
c A machine that inplements a shared database of information used by the network.

Ans: b


Question 135) What is a File system?

a A hierarchy of directories and subdirectories.
b The core of the operating system.. 
c A hierarchy of directories, subdirectories, and files.

Ans: c


Question 136) What is a Shell?

a An interface between the user and the kernel.
b Translates machine language to English. 
c An interface between the kernel and the Operating System. 

Ans: a


Question 137) Which database must have entries for printer types in order for printers to work ?

a /usr/terminfo
b /usr/termcap
c /usr/share/lib/terminfo
d /usr/share/lib/termcap

Ans: c


Question 138) Which of the following types of files are typically stored in the root file system? 

a User home directories
b System commands
c Kernel files 
d Device drivers

Ans: c,d


Question 137) Which variables are automatically setup when you login ?

a LOGNAME
b TERM
c PATH
d LPDEST

Ans: a,b,c


Question 138) In addition to the word login, what does initial login prompt include ?

a home directory
b default shell
c host name
d working directory

Ans: c


Question 139) The command to run system as NFS client 

a init 0
b init -o nfs clinet
c init 2

Ans: c


Question 140) Multitasking and multiuser are basic features of UNIX and the Solaris Computing environment?

a True 
b False

Ans: a


Question 141) Which command prints the current directory name ?

a ls
b cd
c pwd
d cat

Ans: c


Question 142) Which command can be used by the guest account to change its password?

a admintool
b passmgmt
c usermod
d passwd

Ans: d


Question 143) Which files control access to cron utility ?

a /etc/cron.d/cron.allow and /etc/cron.d/cron.deny
b /var/spool/cron, /var/spool/cron/crontabs

Ans: a


Question 144) Which command can be used to display the contents of a terminfo entry for printers?

a infocmp
b terminfo
c pinfo
d printers

Ans: a


Question 145) How to quit vi without saving changes ?

a q!
b q
c ZZ
d ctrl-d

Ans: a


Question 146) How the dos file systems are recoganised in Solaris 

a dos
b dosfs
c pcfs
d winfs

Ans: c


Question 147) More than one user accessing the system at the same time is referred to as ?

a Multiuser.
b Multitasking. 
c Multifuunctional.

Ans: a


Question 148) Which of the following commands display both instance and physical device names?

a sysdef
b prtconf
c mount
d dmesg
e df

Ans: d


Question 149) Which statement is true for chown -R user1 /export/home/user1 ?

a only /export/home/user1 is owned by user1
b all files and directories in /export/home/user1 are owned by user1
c all files and directories in /export/home/user1 are owned by user1, including /export/home/user1

Ans: c


Question 150) How to list users who login on local area network ?

a rup
b rlogin
c rusers
d finger

Ans: c


Question 151) What is a host? 

a A machine that requires service from another machine
b A machine that shares its disk storage and files with other machines.
c A computer system in a network computer environment. 

Ans: c


Question 152) What's the default file and directory permission ?

a 644 and 766
b 644 and 755
c 655 and 766
d 655 and 755

Ans: b


Question 153) What is an IP address? 

a The address of where the machine is physically located
b A number used by networking hardware to identify machines attached to the network.
c A number used by networking software to identify machines attached to the network 

Ans: c


Question 154) Which of the following functions can be performed by a nonadministrative user with the crontab command? 

a Delete the user's crontab file
b Edit the user's crontab file
c List the user's crontab file
d List another user's crontab file
e Edit another user's crontab file

Ans: a,b,c


Question 155) What is the command to quit and discard any changes in the vi text editor?

a wq!
b w!
c q!
d q

Ans: c


Question 156) What is a network?

a A group of computers in the same room.
b A group of computers which are connected 
c A group of computers.

Ans: b


Question 157) What is a domain?

a A network community of users sharing the same workstations.
b A network community of users sharing the same name service database of information 
c A group of computers all using the same printer.

Ans: b


Question 158) What is a partition of a disk ?

a a sector in a disk
b a slice in a disk
c a track in a disk
d a cylinder in a disk

Ans: b


Question 159) Which command display login, logout information ?

a last
b who
c whodo
d uname

Ans: a


Question 160) What is the File Manager used for? 

a To navigate the file structure
b To navigate the kernel.
c To navigate the OS.

Ans: a


Question 161) The hosts file is as following, which statements are true ?
192.33.64.11 venus
192.33.64.15 mars
192.33.64.254 star

a all machines are in same subnet
b the machine may be venus
c this is a class B network
d this is a class C network

Ans: a,b,d


Question 162) Which of the following commands will add a printer to a printer class?

a lp -p laser1 -c draft
b lpadmin -d laser1 -c draft
c lpadmin -p laser1 -c draft
d lp -d laser1 -c draft

Ans: c


Question 163) What is one of the commands a user can use to close their account when they are finished working?

a bye
b exit 
c close

Ans: b


Question 164) Which task is the kernel responsible for?

a managing users 
b managing CPU resources
c managing Memory

Ans: b


Question 165) What is the Help Viewer?

a Provides help when you have a syntax error.
b An online help screen
c A hypertext-based help system.

Ans: c


Question 166) What is the purpose of the Console window?

a Used to enter text.
b Used to display system error messages and diagnostic information.
c Used to display active processes.

Ans: c


Question 167) What piece of information must a user provide to protect their account?

a password
b user Id
c group Id

Ans: a


Question 168) Which command gives information about packages.

a pkginfo
b pkgchk
c patchadd

Ans: a


Question 169) The command used to see data flow in ftp

a hash
b prompt
c connect
d get

Ans: a


Question 170) What is the area outside of any windows and icons referred to?

a The workspace
b The Background
c The Screen.

Ans: a


Question 171) What is the default spool directory for patches?

a) /var/sadm/patch
b) /var/spool/patches
c) /var/adm/patches
d) No default but /var/spool/patch is commonly used

Ans: b


Question 172) What is the left button on the mouse?

a Adjust
b Select
c Menu

Ans: b


Question 173) What is the center button on the mouse?

a Select
b Adjust
c Menu

Ans: b


Question 174) Which of the following is an instance name composed of? 

a Full pathname and physical device number
b Driver binding name and instance number
c Logical device name and partition number
d Physical device name and instance number

Ans: b


Question 175) What is the right button on the mouse?

a Menu
b Select
c Adjust

Ans: a


Question 176) Which of the following commands can be used to define a Bourne shell variable?

a setenv PRINTER=lp1
b env PRINTER lp1
c PRINTER=lp1
d set PRINTER lp1
e define PRINTER as lp1

Ans: c


Question 177) Which of the following create a new file ?

a touch newfile
b cat oldfile newfile
c cp oldfile
d cat oldfile | newfile

Ans: a,b


Question 178) How do you display the work Space menu?

a Press the right mouse button inside any window.
b Press the right mouse button outside any icon or window
c Press the center mouse button anywhere on the screen.

Ans: b


Question 179) Which of the following can be used to remove packages? 

a admintool
b pkgtool
c pkgadd
d pkgrm
e pkginfo

Ans: a,d


Question 180) How to display current shell process ?

a ps -aux
b ps -ef
c ps
d ps -el

Ans: c


Question 181) What is the pushpin used for in some menus and windows?

a Used to "pin" a menu to the workspace
b Used to log out of the System.
c Used to open another window.

Ans: a


Question 182) What does the term ABSOLUTE PATH mean?

a Tells you absolutely how to get to a file or directory.
b Tells you where you are in a file structure
c Displays the directory you are currently working in.

Ans: a


Question 183) What is the Internet class for IP 192.34.64.11 ?

a A
b B
c C
d D

Ans: c


Question 184) Whats the output of mkdir -p x/y/z

a it creates dir x,y,z 
b it creates dir z in y , y in x , x under the current dir
c its not a vaild command
d it creates dir x,y/z

Ans: b


Question 185) What does the term PARENT DIRECTORY mean? 

a The root directory.
b A directory with any directories below it.
c A directory below another directory.

Ans: b


Question 186) While changing the password, by how many characters the new password has to differ from the old one in Solaris 8?

a 2
b 8
c 3
d 4

Ans: c


Question 187) On name service form, if you choose "Specify hostname of server",what you must provide ? (During installation when you choose NIS+) 

a server's domain
b server's hostname
c server's IP address
d server's Ethernet address

Ans: b,c


Question 188) A file system can be defined as? 

a files and directories.
b a hierarchy of files and directories found in a partition.
c The partitions on a system.

Ans: b


Question 189) Which file system contains unbundled and third-party software applications? 

a /usr
b /home
c /opt

Ans: c


Question 190) What must be specified when using the kill command to terminate a process?

a The signal to send to the process
b The process ID (PId of the process
c The owner (UId of the process
d The name of the process

Ans: b


Question 191) Which command displays the all files with one screen full a time ?

a ls -la | more
b ls -la more
c ls -ls
d ls -la more

Ans: a


Question 192) Which file system is at the top of the file hierarchy?

a root (/) 
b /home
c /etc

Ans: a


Question 193) How can you send mail in command line ?

a mail -s "hi" username
b mail username
c mail username filename
d mail username@machinename < filename

Ans: d


Question 194) Which Bourne shell command changes to your login directory ?

a cd
b cd ~
c cd /home
d cd $HOME

Ans: a,b,d


Question 195) Which file system contains executable commands, system administration utilities, and library routines? 

a /etc
b /usr 
c /home

Ans: b


Question 196) Which file system contains the user's home directory? 

a root (/) 
b /export/home
c /usr

Ans: b


Question 197) Which command to stop entire LP services ?

a /etc/init.d/lp stop
b lp -d
c cancel
d lpadmin -d

Ans: a


Question 198) Your system has been brought to the boot prompt through an interrupt. Which command should you now use to minimize amount of disruption caused to the disk-file system?

a reset
b sync
c disk
d set

Ans b


Question 199) What's the software package cluster ?

a a logical collection of related software packages.
b unboundle software packages.
c a collection of all software packages.
d a collection of various files and directories.

Ans: a


Question 200) What is the command that displays all the system mount points? 

a showmount
b mountd
c mount

Ans: c